Skip to content

Het Wilhelmus als rem

augustus 5, 2012

Met al het olympische gedoe moet je soms het Wilhelmus aanhoren. Na de vreugde van een overwinning wordt je getrakteerd als sporter of publiek met iets wat eerder geschikt is laatste afscheid richting crematoriumoven. Vind u ook? Nooit zo bij stil gestaan zeker.

Het Wilhelmus is helemaal geen nummer om sporters op te peppen. Het is eerder een domper op de feestvreugde en een mentale klap op je voorbereiding. Het Wilhelmus is dan ook vaak funest als het al voor de wedstrijd wordt afgedraait zoals bij het voetballen. Vandaar dat Nederland ook vaak de schlemiel is in de sportwereld. Maar bij korfballen kan je het nog wel grijs draaien. Veel sporters daaien hun eigen muziek vlak voor ze op moeten. Het zal heus geen Wilhelmus zijn of andere gereformeerde liederen. Want het Wilhelmus wordt je geleert op elke Christelijke school waar het psalm 100 is. Menig sporter is niet gereformeert en wordt geacht het toch te kennen. Heel vreemd. Als sporter zou alle adrenaline uit mijn lichaam wegstromen. Dit volkslied hoort thuis in de kerk en niet daarbuiten. Van het Wilhelmus val je zowat in slaap zoals ze dat ook in de kerk graag willen en in politiek den Haag. Blijf maar lekker doorslapen domme hollanders.

Qua inhoud wordt het nog vreemder. Zie hieronder mijn analyse.

“Wilhelmus van Nassouwwe ben ik van duitsen bloed”.

Hoe vaak heb ik me niet afgevraagt of met name voetbalsupporters wel ervan bewust zijn wat ze aan het zingen zijn. Op voetbalgebied zijn duitsers onze eerste rivalen. Menig supporter van het nationaal elftal heeft het eerder over “die vuile rotmoffen” dan over onze duitse medebroeders. Ik kan me herinneren dat ze hun woede menig maal hebben bekoelt op een duitse toerist zijn wagen; toen het elftal weer eens op knullige wijze verloor van het duitse team. Dan weet je dat het allemaal leeghoofden zijn.

Van duitsen bloed daar heeft het koningshuis flink aantoe bijgedragen inmiddels. De laatste 3 koninginnen vielen op duitsers. Sommige deden dat ook en kregen in een bepaalde periode het haar eraf geschoren. Rare vergelijking? Nee hoor. Bernard blijkt achteraf toch meer gemeengoed met de nazi’s te hebben dan we dachten en Claus was lid van de Totenkopf division. Zullen veel sporters duitsen bloed hebben? Als je toch als nederlandse sporter met een chinese of surinaamse achtergrond dit zou moeten zingen; dat krijg je toch haast je strot niet uit? Dit volkslied vloekt met de multicultiesamenleving die we inmiddels zijn geworden. En ons koningshuis is rijp om te solliciteren in Duitsland.

“Mijn vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood”

Ja dát zien ze graag, dat als er een dreiging is aan de grens dat JIJ je geweer pakt en een groen pakje en dat JIJ je leven gaat wagen voor het koningshuis; het zogenaamde vaderland. In elke oorlog zitten de rijke hoge heren confortabel van afstandje toe te kijken. Die ene procent zeg maar die alles bezit en jij mag je bloed vergieten.

“En een prinse van Oranje blijf ik vrij onvereert”

Ja het zal wel; prins van Oranje maar ik heb daar geen boodschap aan. Wat heb je er ook aan als sporter om dit te moeten kennen of meezingen. Iedereen in het oranje; maak er maar rood wit blauw van. Oranje gekte is goed voor de winkels en de fabriekjes in China die al die oranje troep maken.

“De koning van Hispanje heb ik altijd geeert”.

Dit was de versie van Willem van Oranje toen Nederland in oorlog was met Spanje. Wat zou de versie van Bernard geweest zijn. Op deze manier worden we nog altijd aan het spaanse vorstenhuis herinnert. Het eren van een vorstenhuis is waanzin en het gaat nog door tot de dag van vandaag. Willem de Oude is daar destijds ook wel achter gekomen.

Men zou de koppen eens een keer bijelkaar moeten steken om een ander volkslied te nemen. Een lied wat echt de stemming erin brengt. Eerst het gereformeerde koningshuis laten omtuimelen en dan zal de weg daarvoor vrij zijn. Het is tijd voor de revolutie.

 

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: