Skip to content

Factory outlet in Zuidbroek

februari 18, 2012

Wethouder Frans Luiykx van Lokaal Centraal in Hoogezand meende de raad op de hoogte te moeten brengen van de mogelijke komst van een http://www.youtube.com/watch?v=nHmKi415A78 te Zuidbroek. Er werd een brandbrief tijdens de vergadering op tafel gelegd waaruit bleek; dat het college de provincie sommeerde op haar pad terug te keren daar de provincie er wel nut inziet. Wel vreemd dat men dit doet zonder de mening van de raad te kennen; al was het informeel. Want stel dat een meerderheid van de raad wel voor is. Maar Frans zal wel zeer veel vriendjes uit de plaatselijke detailhandel aan de lijn gehad hebben of op z’n Twittermail. Ook tijdens de raadsvergadering zie je em meestal alleen maar op zo’n lijp 5 bij 5 cm beeldschermpje loeren en tikken. Dat heet dan sociale media.

 

Frans zal het contact met de gemiddelde burger in Hoogezand wel verloren hebben. De meeste mensen kom je niet tegen bij het viswater of op Twitter. Ik denk dat de gemiddelde burger; wiens strot steeds meer wordt dichtgeknepen door ook deze gemeente door de bezuinigingen; heel erg blij zal zijn met een outlet centrum. Dan winnen ze weer wat aan koopkracht namelijk. Maar daar gaat het Frans en Lokaal Centraal niet om; nee. De detailhandel schreeuwt moord en brand en dan moet superFrans de boel redden; wat ie maar al te graag doet; dus ging een zeer boze brief richting provinciale staten. De inhoud was trouwens lachwekkend. Een steeds weer terugkerend daarin argument was; “dat deze gemeente jarenlang trouwe volgeling was binnen de Regiovisie”. Is toch wel heel zielig als je je daarmee bedienen wil. Ze vinden het dus niet eerlijk; het lijken wel een stel Calimero’s.

 

Ik denk ook dat bepaalde ontwikkelingen nu eenmaal niet te stoppen zijn. Het heeft ook te maken met het vrije ondernemersschap en simpelweg vraag en aanbod en als je aanbod te duur is; dan leg je het loodje. De gemeente en de wethouder vrezen voor veel banenverlies hier; maar ik vraag me af welke banen dat dan zijn. Een groot deel van wat werkt als werknemer in die winkels werken part-time. Ervan leven kunnen ze niet. In de kledingwinkels zijn het bij voorkeur scholieren of studenten; schoolverlaters etc. Vakatures die men van deze sector onder ogen krijgt hoeft men vaak niet op te reageren omdat men te oud is op 20 jarige leeftijd. Deze mensen kunnen geen huis ervan kopen op de niet-lopende bouwlokaties van Hoogezand. De leegstand van winkels is een struktureel probleem wat niet alleen even wordt veroorzaakt door de komst van een outlet. Het verschijnsel internetwinkel hou je ook niet tegen.

 

Het is gewoon een gevolg van beleid wat door overheden zelf is veroorzaakt; namelijk dat burgers nu eenmaal wel steeds meer moeten overgaan tot het kopen van het goedkoopste. Terwijl men ook wel graag wat meer over heeft voor kwaliteit. Maar het geld daarvoor wordt afgeroomt door de overheden. Winkels zouden hun klacht moeten richten om deze redenen naar diezelfde overheid. Elke bezuiniging betekend weer inkomstenverlies voor haast elke verkopende sektor.

 

 

 

 

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: